Robu Mineriada

„Mineriada e proiectul meu! Iliescu doar m-a ajutat” – Nicolae Robu

Într-o declarație care a stârnit valuri de controverse și nedumerire în rândul opiniei publice și al istoricilor, fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a revendicat Mineriada din iunie 1990 ca fiind „proiectul său personal”, minimizând în același timp rolul pe care Ion Iliescu l-a avut în acele evenimente tumultuoase și afirmând o veche prietenie cu Miron Cozma. Această declarație vine în contextul în care Robu a încercat să-și aroge meritul pentru aproape toate proiectele administrației actuale a lui Dominic Fritz, chiar și pentru cele inițiate recent, o afirmație departe de realitate.

„Mineriada a fost, de fapt, proiectul meu. Iliescu doar m-a ajutat,”
A afirmat Robu într-un interviu recent, care a lăsat mulți cu gura căscată. Mai mult, Robu a adăugat că se cunoștea cu Miron Cozma, liderul minerilor la acea vreme, încă din liceu, sugerând că această veche prietenie a fost cheia mobilizării minerilor în București.

Declarațiile lui Robu par să rescrie istoria recentă a României într-un mod care nu numai că contrazice toate relatărilor și documentațiile existente, dar ridică și serioase semne de întrebare cu privire la motivațiile sale și starea sa mentală

În ciuda reacțiilor majoritar negative, Robu persistă în declarațiile sale, oferind detalii neclare despre cum ar fi orchestrat el evenimentele respective.

„Am avut discuții lungi cu Cozma despre cum să abordăm situația. Iliescu a fost mai mult un facilitator, cineva care a ajutat la punerea în aplicare a planului nostru,” a insistat Robu, fără a oferi însă dovezi sau mărturii care să susțină această versiune a evenimentelor.

„Este o absurditate să revendici responsabilitatea pentru unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei post-revoluționare a României,” a declarat un istoric cunoscut, care a preferat să rămână anonim. „Mineriada din iunie 1990 este un eveniment care a traumatizat națiunea și a întinat procesul de tranziție democratică. A încerca să-ți însușești acest episod, indiferent de motivație, este de neconceput.”

În timp ce unii ar putea argumenta că experiența aduce înțelepciune, în cazul lui Robu, recentele sale acțiuni sugerează că ar putea fi timpul pentru o reconsiderare serioasă a momentului în care liderii politici ar trebui să se retragă din viața publică. Această situație ridică întrebări dificile despre echilibrul dintre respectul pentru serviciul îndelungat și necesitatea de a avea lideri cu o judecată clară și nealterată de vârstă sau de alte condiții.